II Uvod u pravilnu ishranu – proteini
Proteini (gradivne materije)
1 g proteina = 4 kCal
Proteini predstavljaju gradivnu materiju u našem organizmu. Veoma su važni za rast i razvoj svih telesnih tkiva, za izgradnju mišića kao i obnovu organa. U organizam se apsorbuju iz tankog creva. Za čoveka su ustvari najbitnije amino kiseline – sastavni delovi proteina. Za održavanje dobrog zdravlja, ljudskom organizmu je potrebno 20 aminokiselina od kojih 11 organizam stvara sam (hemijskim procesima u jetri), a 9 se mora uneti putem hrane (valin, leucin, izoleucin, metionin, fenilalanin, treonin, tirozin, triptofan, lizin, arginin, histidin). Nekada se smatralo da se visokokvalitetni proteini mogu dobiti jedino iz mesa, dok se danas pouzdano zna da je i hrana biljnog porekla odličan izvor proteina. Zbog velike količine zasićenih masnoća koje se nalaze u mesu, danas se sve više preporučuje upotreba biljnih izvora proteina. Od svih namirnica biljnog porekla, soja sadrži sve čoveku neophodne aminokiseline kao i biljka kinoa (koja je odlična zanema za soju jer ne može biti genetski modifikovana) Ostale biljne namirnice treba kombinovati da bi se zadovoljile potrebe organizma (na primer: crni hleb i pasulj, pirinač i sočivo…).
Photo by: Google
Text by: S.B. (Sva prava zadržana.)