VI Uvod u pravilnu ishranu – vitamini

Vitamini predstavljaju bilo koju kompleksnu organsku supstancu koja se prirodno nalazi u biljnom i životinjskom svetu i esencijalna je u malim količinama za metaboličke procese.
Naš organizam ni jedan vitamin ne može sintetisati u dovoljnoj količini, a pojedine uopšte ne može da sintetiše, tako da se moraju unositi hranom. Većna vitamina se dobija iz osnovnih prirodnih izvora. Budući da su vitamini prirodne supstance koje se nalaze u namirnicama, i dodaci koji se uzimaju – u vidu praškova, kapsula, šumećih tableta – takođe se dobijaju iz tih namirnica. Iako je moguće sintetizovati mnoge vitamine, većina se dobija iz prirodnih izvora.

Vitamini se klasifikuju kao:
* rastvorljivi u vodi – C vitamin i kompleks B vitamina;
* rastvorljivi u mastima – A, D, E, K.

Sta ovo znači?

Vitamini rastvorljivi u vodi (hidrosolubilni) rastvaraju se lako. Telo iskoristi količinu koja mu je neophodna a višak se izlučuje kroz urin. Pošto ih telo ne može skladištiti važno je unositi ih redovno i svakodnevno. Mnoge vrste vitamina rastvorljivih u vodi se mogu sintetisati samo uz pomoć bakterija, kao što su vitamini B kompleksa.

Vitamini rastvorljivi u mastima (liposolubilni) se apsorbuju kroz crevni trakt uz pomoć lipida (masti). Zbog toga što su veće šanse da se akumuliraju u telu u masnim tkivima i jetri, mogu pre da dovedu do hipervitaminoze nego vitamini rastvorljivi u vodi. Vitаmini rastvorljivi u mastima mogu da se skladište nekoliko dаnа, a neki i do 6 meseci! Kаdа su organizmu neophodni, posebni nosioci u našem telu će ih odneti tаmo gde su potrebni.

Sve vitamine treba uzimati uz hranu ili posle jela, više puta dnevno jer se na taj način znatno povećava stepen apsorpcije. A, D, E i K vitamine treba uzimati uz hranu koja sadrži masnoće.
U slučaju manjka jednog vitamina svi drugi se teže koriste.

Neke od zanimljivih činjenica vezanih za vitamine:
* nemoguće je održati se u životu ukoliko u organizmu nema svih esencijalnih vitamina;
* telo može da sintetiše neke vitamine, ali ne može da napravi ni jedan jedini mineral;
* nedostatak samo jednog vitamina može da ugrozi opstanak čitavog organizma.

10710278_286178491572711_6273101335061268802_o

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text by: S.B. (Sva prava zadržana.)

Photo by: S.B.

Sigurno znate nekoga koga bi ovo zanimalo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *