IV Uvod u pravilnu ishranu – pojam masti (masnoće u telu)

Masti (daju telu energiju)

1 g masti = 9 kCal

  • Masnoće u telu

Masnoće i holesterol se ne mogu razložiti ni u vodi ni u krvi. Telo zaobilazi ovaj hemisjki problem tako što pakuje masti i holesterol u male pakete obložene proteinima koje nazivamo lipoproteinima. Iako lipoproteini mogu da sadrže popriličnu količinu masnoća, oni se lako mešaju sa krvlju i putuju kroz krvotok. Neki od ovih elemenata su nalik na oblake a drugi su mali i zgusnuti.

Najbitniji su sledeći oblici lipoproteina:

  • lipoproteini male gustine – LDL (Low Density lipoprotein);
  • lipoproteini velike gustine – HDL (High Density lipoprotein) i
  • trigliceridi.

Lipoproteini male gustine (LDL)

Lipoproteini male gustine nose holesterol od jetre do ostalih delova tela. Ćelije se kače na ove elemente da bi izvukle masti i holesterol iz njih. Kada ima previše LDL-a u krvi ovi elementi se mogu taložiti na zidovima srčanih arterija i na taj način smanjiti protok krvi. Kada se tako formiran plak odlomi on može da začepi krvni sud i da izazove srčani ili moždani udar. Zbog ovoga se LDL često naziva lošim ili štetnim holesterolom.

Lipoproteini velike gustine (HDL)

Lipoproteini velike gustine sa druge strane izbacuju holesterol iz krvotoka, LDL-a i sa arterijskih zidova. HDL je  kao kamion đubretarac krvnog toka. Zato se često naziva dobrim ili zaštitnim holesterolom.

Trigliceridi

Trigliceridi sačinjavaju većinu masti koje konzumiramo kroz hranu i koja se nalazi u krvotoku. Kao glavno sredstvo dopreme masti ćelijama, trigliceridi su bitni za zdravlje. Kao sa većinom stvari ni previše triglicerida u krvotoku nije zdravo.

Uglavnom, što je LDL niži a HDL viši to su bolji izgledi da sprečimo srčana oboljenja i druge hronične bolesti. Na količinu LDL-a u krvi možemo da utičemo zavisno od toga koje vrste masti unosimo kroz hranu, jer određene vrste masnoća imaju sposobnost da smanjuju a druge da povećavaju LDL.

 

TRUCURI_INEDITE_CARE_IMPLICA_ULEIUL_DE_MASLINE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Text by: S.B. (Sva prava zadržana.)
Photo by: Google

Sigurno znate nekoga koga bi ovo zanimalo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *